Habitats

Ενδημικά Μεσογειακά δάση με Juniperus foetidissima (9560*)

Δασική συστάδα Juniperus foetifissima fστην Οίτη. (Φωτο: Γιώργος Καρέτσος)

Το Μαλόκεδρο (Juniperus foetidissima) είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ελλάδα, σε υψόμετρα από 600-2.300 μέτρα, αλλά οι πληθυσμοί του είναι διάσπαρτοι και σπάνια σχηματίζει δασικές συστάδες. Στην Οίτη  (GR2440004) Juniperus foetidissima εμφανίζονται στα δάση ελάτης, αλλά σχηματίζουν αμιγείς συστάδες μόνο σε δύο θέσεις (με έκταση 8 εκτάρια και 1 εκτάριο αντίστοιχα) στις ανατολικές, ξηρές, ασβεστολιθικές πλαγιές, σε σημεία με μεγάλες κλίσεις (70–80°). Η δεντροκάλυψη εκεί φτάνει το 30 % ενώ η κάλυψη από θάμνους και πόες είναι μικρότερη του 15 %. Τα κύρια ξυλώδη είδη, εκτός από το Juniperus foetidissima, είναι τα Juniperus oxycedrus, Daphne oleoides και Crataegus monogyna.

Η σύσταση του ποώδους υπορόφου ποικίλει και μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα είδη αγροστωδών και μεγάλο αριθμό από πόες και ημίθαμνους, κυρίως τυπικά είδη των βραχωδών λειμώνων και των λιθώνων, μεταξύ τους και ενδημικά και σπάνια φυτά. Συνολικά, η χλωριδική σύνθεση περιλαμβάνει περίπου 70 είδη. Το Juniperus foetidissima έχει υποστεί καταστροφική ανθρώπινη πίεση στο παρελθόν, επειδή  το πολύτιμο ξύλο του που δεν σαπίζει χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα ως δομικό υλικό και για την κατασκευή γεωργικών εργαλείων.

Designed - Developed by stinpriza.org | Powered by Drupal
Τα περιεχόμενα του https://foropenforests.org, διανέμεται υπό την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Ελλάδα