Ο Λευκονώτης Δρυοκολάπτης είναι είδος των ορεινών δασών και έχει αραιή κατανομή σε όλη την ηπειρωτική χώρα, από την κεντρική Πελοπόννησο και βορειότερα.
Κύριο μενού
Διατήρηση Δασών και Δασικών Ανοιγμάτων Προτεραιότητας στον Εθνικό Δρυμό Οίτης και στο Όρος Καλλίδρομο της Στερεάς Ελλάδας, LIFE11 NAT/GR/1014
Galleries
Στην Ελλάδα, η Καφέ Αρκούδα απαντάται σε δύο διακριτές περιοχές και το ελάχιστο μέγεθος του πληθυσμού υπολογίζεται σε 190 άτομα: περίπου 160 στη δυτική και περίπου 30 στην ανατολική περιοχή εμφάνισης.
Από το τέλος του χειμώνα μέχρι και το φθινόπωρο, τα αγριολούλουδα στολίζουν τα λιβάδια, το δάσος και τις κορυφές του Καλλίδρομου. Η γνώση μας γι' αυτά μεγαλώνει συνεχώς.
Οι φθινοπωρινές καταιγίδες είναι συχνές στα αλπικά λιβάδια της Οίτης και δημιουργούν δυναμικές εναλλαγές φωτός.
Την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 πραγματοποιήθηκε, από Εξωτερική Ομάδα Ελέγχου του έργου, έλεγχος των εργασιών πεδίου στην Οίτη με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.
Οι εργασίες στο πεδίο έχουν ενταθεί και οι διάφορες επιστημονικές μονάδες που συμμετέχουν στο έργο μελετούν στο πεδίο τα είδη και τους οικοτόπους προτεραιότητας.
Η κατάσταση του Σταχτή Δρυοκολάπτη στην Ελλάδα δεν είναι επαρκώς γνωστή. Απαντάται σε λίγες μόνο περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και ο πληθυσμός της Οίτης είναι ο νοτιότερος και πολύ απομονωμένος από τους άλλους.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι ανθίζουν αμέτρητα αγριολούλουδα και τα ορεινά λιβάδια της Οίτης πλημμυρίζουν με χρώματα.
Ο Μαύρος Δρυοκολάπτης απαντάται διάσπαρτα στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας, από τον Παρνασσό και βορειότερα. Ένας πληθυσμός υπάρχει και στο όρος Αίνος της Κεφαλλονιάς.