Δράση C.9 Δράσεις για την διατήρηση της Καφέ Αρκούδας Ursus arctos*

Οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις μειώνουν τις ζημιές στα μελίσσια, εξαλείποντας έτσι μια από τις κύριες αιτίες σύγκρουσης αρκούδας και παραγωγών. (Φωτο: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ)

Σκοπός της δράσης αυτής είναι να επιβεβαιώσει την παρουσία και να εξακριβώσει τη δυναμική του πληθυσμού της Καφέ Αρκούδας, να αυξήση την έκταση της περιοχής εμφάνισής της και να ελαχιστοποιήσει τις συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις με τους τοπικούς κτηνοτρόφους, αγρότες και μελισσοκόμους.

Αυτό θα επιτευχθεί με την εφαρμογή  νέων δασονομικών πρακτικών που στοχεύουν στη διατήρηση προστατευμένων φυσικών διαδρόμων για τα είδη, με τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό των τροφικών πηγών (αυτοφυή οπωροφόρα δέντρα), με μια εκτεταμένη εκστρατεία για την εκπαίδευση των τοπικών πραγωγών (κυρίως κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, αλλά και υλοτόμων και κυνηγών) ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία της άγριας ζωής, καθώς και με την παροχή, δωρεάν, ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε μελισσοκόμους και κουτάβια ελληνικού ποιμενικού σκύλου σε κτηνοτρόφους. Η δράση θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους του έργου. Οι περιοχές που θα υλοποιηθεί η δράση  δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια, αφού θα καθοριστούν από τα αποτελέσματα της δράσης Α.10. Προστασία και εμπλουτισμός των οπωροφόρων δέντρων θα γίνει εντός των ορίων των περιοχών με κωδικούς GR2440004 και GR2440006.

Θα υπάρξουν τρεις άξονες παρεμβάσεων για την προστασία του είδους, ανάλογα με τις προδιαγραφές που θα προβλέπονται από την δράση Α.10:
1. Διατήρηση και εμπλουτισμός των τροφικών πηγών.
2. Εκστρατεία εκπαίδευσης και ενημέρωσης (δράση Ε.1).
3. Ελαχιστοποίηση των ζημιών στο αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο.

Η διατήρηση των τροφικών πηγών  μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προστασίας των άγριων οπωροφόρων δένδρων που είναι σημαντικά για τις αρκούδες όταν αναζητούν τροφή, μετά από λεπτομερή χαρτογράφηση. Εμπλουτισμός μπορεί να επιτευχθεί με τη φύτευση επιπλέον δέντρων σε περιοχές που θα καθοριστούνι από τη μελέτη. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί πότισμα και προστασία τους για 2-3 χρόνια.

Η εκστρατεία για την εκπαίδευση θα περιλαμβάνει την παραγωγή ενός φυλλαδίου και αφίσας, καθώς και τρία εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα τοπικά ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή από αρκούδες είναι να αποτραπούν. Μια αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη ζημιών που προκαλούν οι αρκούδες  σε μελίσσια, και ως εκ τούτου για τη μείωση των συγκρούσεων μεταξύ  ανθρώπου και άγριας ​​ζωής, είναι η τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων για την προστασία των μελισσιών. Η περίφραξη αποτελείται από ένα δίκτυο παράλληλων συρμάτων, όλων ενεργών, υποστηριζόμενων σε μεταλλικούς ή ξύλινους πασσάλους και συνδεδεμένων με έναν αυτόματο τροφοδότη με αυτόματο έλεγχο τάσης. Η πηγή ενέργειας μπορεί να είναι ένας ηλιακός συλλέκτης ή μια μπαταρία αυτοκινήτου/τρακτέρ. Όταν η αρκούδα αγγίξει τα σύρματα δέχεται ένα ηλεκτρικό σοκ που την απωθεί χωρίς να προκαλέσει ζημιά στο μελισσοκομείο. Η αποτελεσματικότητα της ηλεκτρικής περίφραξηςτεσσάρων συρμάτων έχει αποδειχθεί ικανοποιητική.

Οι ποιμενικοί σκύλοι χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την προστασία των κοπαδιών από μεγάλα σαρκοφάγα, όπως οι αρκούδες και οι λύκοι. Στη χώρα μας, οι  Ελληνικοί Ποιμενικοί προστατεύουν τα ζώα στις ορεινές περιοχές εδώ και αιώνες, και αποτελούν μέρος της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  Η φυλή αυτή έχει προσαρμοστεί με αξιοθαύμαστο τρόπο στις  συνθήκες των ελληνικών βουνών και είναι η καλύτερη μέθοδος για την πρόληψη ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο από άγρια ​​ζώα.

Οι παραπάνω δράσεις θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του τρίτου και τέταρτου έτους του έργου στα δάση της Οίτης και του Καλλιδρόμου, και θα  επαναξιολογούνται και τροποποιούνται σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης.

beneficiary responsible for implementation: 
Ενδεικτικά σημεία υλοποίησης της δράσης C.9

Designed - Developed by stinpriza.org | Powered by Drupal
Τα περιεχόμενα του https://foropenforests.org, διανέμεται υπό την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Ελλάδα